Penulis Blog Iini

My photo
Seorang anak muda beragama Islam. Berumur belasan tahun. Menulis blog hanya untuk mendapat keredhaanNya. Mendukung kepada kebenaran. Membasmi kemungkaran. Menegakkan keadilan berlandaskan Qanun-qanun Syara'. Syahid itu utama.

Rakan Setia

28 August 2011

Pemaafnya Rasulullah

Agama Islam merupakan satu Al-Deen yang mulia. Umatnya sangat dituntut supaya sentiasa mudah meminta maaf dan juga mudah memberikan kemaafan sesama saudara. Firman ALLAH :


“ Maka makanlan kalian dari sebahagian harta rampasan perang kalian 
sebagai makanan yang halal dan baik, dan bertakwalah kepada ALLAH,  
sesungguhnya ALLAH Maha Pengampun Maha Penyayang.”


Al-Anfaal : 69Diriwayatkan bahawa pada suatu hari, ketika baginda sedang berehat-rehat, datanglah seorang wanita Yahudi membawa hidangan yang lazat berupa kambing panggang.

Wanita itu mengetahui bahawa Rasulullah amat gemar kambing panggang. Bahagian kegemaran baginda ialah paha kanan bahagian depan. Lalu wanita tersebut menabur racun di atas kambing panggang itu. Dia melebihkan racun di paha kanan hadapan kambing yang dihidangkan itu.

Setelah melihat hidangan itu, maka Rasulullah pun berasa lapar. Selepas membaca bismillah, baginda pun makan dengan berselera sekali. Baginda makan bersama seorang sahabat, Bisyir bin Barra bin Ma'rur. 

Namun, sewaktu baginda sedang mengunyah makanan itu, timbul perasaan was-was di hati. Rasulullah pun meluahkan kembali daging kambing panggang yang sedang dikunyah. Ternyata suara hati baginda itu benar, Bisyir bin Barra bin Ma'rur telah menjadi korban. Sahabat baginda itu meninggal dunia kerana termakan racun dalam makanan tersebut.

Rasulullah pun bertanya dan wanita Yahudi itu mengaku secara berterus terang tanpa berselindung berkata:


“Aku mahu mengujimu. Jika engkau benar-benar seorang rasul, sudah pasti engkau akan mendapat petunjuk mengenai perkara ini. Dan jika engkau hanya orang biasa, maka aku akan merasa puas asbab dapat menyingkirmu kerana engkau telah banyak membawa kemusnahan kepada kaumku(Yahudi).”


Rasulullah mendengar penjelasan wanita itu dengan tenang. Kemudian, baginda pun memaafkan wanita itu. Baginda tidak menghukum wanita itu walaupun perbuatannya itu telah mengakibatkan kematian seorang sahabat baginda. Baginda sanggup memberi kemaafan kepada seorang wanita yang ternyata mahu membunuh baginda.

Natijahnya, siapalah kita untuk tidak memohon maaf dan memberi kemaafan sesama insan. Apakah kita tidak melakukan kesalahan sehinggakan tidak mahu memberi kemaafan sesama kita? Sejauh manakah kekuasaan kita? Begitu tinggi sifat ego kita. Masyaallah, Nauzubillahi min zalik. Sedangkan Rasulullah sendiri memberi keampunan kepada kaum kafir, ALLAH pula Maha Pengampun dan Maha Penyayang. 

Justeru itu, sempena menyambut lebaran ini, Mujahiddin Islam Online menyusun sepuluh jari, menginsafi kesalahan diri andai ketelanjuran kata sepanjang penciptaan blog ini. Dan untuk kalian semua, semoga mendapat manfaat dari blog ini.

Sekian, Wassalam.

No comments: